Læserbrev: MED og whistleblowerordning – supplement til hinanden eller modsætninger?

Læserbrev af Lars Rasmussen, medlem af Enhedslisten Fredericia

Enhedslisten er stor fortaler for en whistleblower ordning i Fredericia kommune, en ordning hvor medarbejderne skal kunne fremføre ulovligheder der måtte ske i kommunen. Dette i sig selv kan være en rigtig god ide, hvis blot det så bliver ved det, men gør det nu også det?
Er det ulovligheder som vi ser ved den tidligere borgmeste Jacob Bjerregård eller er hvad det vi skal bruge en whistleblower ordning til?
Hvordan skal de nærmere retningslinjer for ordningen se ud?
Hvorfor fremføre medarbejderne ikke deres kritik via MED. MED er lige netop de ansattes mulighed for at fremfører kritik i enhver form og det kan fremføres anonymt via TR som er deres repræsentanter i MED.
I gamle dage havde vi det der hed et (SU) samarbejdsudvalg (MED i dag) der kunne enhver ansat via sin repræsentant fremføre det der måtte foregå på en arbejdsplads af “ulovligheder” dårlig arbejdsmiljø eller andet som kunne vedr. arbejdspladsens daglige drift. Det uden at skulle stå frem med navn. Se det var den tids whistleblower ordning og den fungerede faktisk ganske udmærket. Jeg ved ikke hvad der specielt i Fredericia komme gør at medarbejderne ikke kan finde ud af at bruge MED systemet til at fremfører kritik. Hvis det er fordi at TR i MED er bekymret for deres stilling så er det ikke en whistleblower ordning vi skal have men et kig indad, indad på ledelsesstilen i Fredericia kommune som så er syg og dårlig og det er der, der skal behandles. Vi skal frem til at medarbejderne tør fremfører deres kritik i MED via deres TR og ikke via en whistleblower ordning.