Arbejdernes Internationale Kampdag 2021

Tale i anledningen af Arbejdernes Internationale Kampdag 2021 ved Jan Filbært, kontaktperson og byrådskandidat

Den tidligere LO formand Thomas Nielsen udtalte disse ord: ”Vi har sejret af helvede til”.

Ord som i dag, på det danske arbejdsmarked fuldstændigt har mistet sin betydning, for i dag er de danske arbejdere blevet til økonomiske kvæg der flyttes rundt efter kapitalens for godt befindende. Både på det offentlige som det private område opleves der så groteske situationer, at tankerne uvilkårligt bliver ledt hen på tidligere tiders umenneskelige vilkår for de danske arbejdere.

Det offentlige område er blevet til en politisk kastebold, her har ledelserne fralagt sig ansvaret og overladt det til de siddende politikere der er langt fra den hverdag som medarbejderne bevæger sig i, når ledelserne endeligt tager ansvar sker det gennem regneark og sammenligningsmodeller der på papiret giver mening for dem, men som ikke kan lade sig gøre at implementere i det virkelige liv, tænk blot på de mange episoder der har været fortalt og vist i medierne eksempelvis omkring minut tyranniet i hjemmeplejen der er med til, at sundhedspersonalet ikke kan give en værdig og ordentlig pleje, nattevagter der arbejder alene, det stigende antal af overfald på ansatte, i socialpsykiatrien og på døgninstitutionerne, ja vi kunne blive ved.

Der er en ubegrundet frygt hos politikere og ledelse, når vi taler om inddragelse i det offentlige, den ene trivselsundersøgelse efter den anden, skal være garant for den hverdag de ansatte bevæger sig i, en reel medinddragelse er slet ikke en overskrift der bringes i spil, hvis ledelsen virkelig ønsker et sundt og godt arbejdsmiljø for de ansatte, så er medinddragelse vejen frem.

På det private område kan man rigtigt se hvordan teksten på den første side i overenskomsterne bliver foldet ud, “ det er mester der leder og fordeler arbejdet” dette i en så grotesk grad at det til tider minder om klapjagt på de ansatte.

Der ledes ikke, der regeres og mange ledere har den opfattelse, at hvis vi bare tryner, jagter de ansatte, så bliver tallene på bundlinjen knaldsorte, selv de ansattes toiletbesøg er under stopurets bevågenhed. Nye fremadstormende ledere mener af hele deres hjerte, at pisk er vejen frem og man kan næste få den tanke at det er med til at give dem en mental udløsning, i deres iver for at sikre solide afkast og sorte bundlinjer.

Et par af de groteske sager der har været fremme er omkring ”Nemli.com” og ”Coop DK” her er arbejdsmiljøet ikke eksisterende og de ansatte oplever et miljø hvor overvågning og en jagt på medarbejderne er en daglig overskrift.

De danske arbejdere må tage arbejderkampen op igen og gøre ordene fra Thomas Nielsen til ord man kan bruge som målsætning for fremtiden.

Vi skal gøre op med, at man kun er noget værd hvis man har et cv udelukkende med lange videregående uddannelser, vi har brug for håndværkere der kan skabe og sundhedsfagligt personale der kan og vil være med til, at udvikle og yde en værdig omsorg for vores handicappede og ældre medmennesker, for pædagogisk personale til at støtte og guide vores børn og unge ud fra nogle sunde værdier og ikke efter fastlagte skemaer.

De danske arbejdere skal behandles med respekt og der skal gøres op med den ulighed der præger det danske arbejdsmarked.

Lad os få fjernet tjenestemandsreformen fra 1969, som er med til at skabe nogle ulige vilkår og lad os få indført lige løn for lige arbejde, der må ikke og skal ikke gøres forskel.

Det er nu de danske arbejdere skal sige stop og gøre modstand, forsætter det billede vi ser nu af det danske arbejdsmarked, ja så ender vi med, at de danske arbejdere vil komme til at skulle arbejde under forhold der minder om dem de eks. har andre steder i Europa.

De danske arbejdere skal ikke være bange for at bruge deres ret, de må stå sammen og vise arbejdsgiverne at ” nok er nok ” inddragelse, gennemsigtighed og et sundt arbejdsmiljø er vejen frem til, at de danske virksomheder overhaler alle andre.

Glædelig 1. maj til jer alle.