Teater-konkurs: Økonomien kan ikke kritiseres nok

Det er med stor sorg, at vi i Enhedslisten har måtte konstatere, at Fredericia Teater ikke stod til at redde.
Det vil desværre få store konsekvenser for de mange ansatte, som mister jobs og de mange borgere, som i forvejen havde købt billetter, som nu viser sig at være ubrugelige. Derudover får det meget store konsekvenser for alle de underleverandører, der nød godt af et givende samarbejde med teateret. Nogle mister faste ordrer imens andre har mange penge i klemme.

Som det fremgår i Fredericias Teaters pressemeddelelse har man arbejdet på højtryk for at redde økonomien, men til sidst har man måtte give fortabt. Det er en utroligt ærgerlig beslutning, men samtidig er det også den rette. Fra byrådets side har man gjort meget for at give teateret de bedste forhold for succes, men man må også konstatere, at der må være en grænse for hjælpen.

I Enhedslisten har vi været med til at hjælpe teateret, selvom det ikke hver gang har været med vores gode vilje. Det har dog skabt en mer-omsætning og en branding i og af byen, som vi godt kunne se en værdi i at holde fast i, men på et tidspunkt må man også trække en streg i sandet.

Da jeg hørte om de nyeste behov for kommunal hjælp til teateret, tilbage i januar, sagde jeg klart, at Enhedslisten ikke kunne støtte et teater, der én gang mere laver et tocifret millionunderskud. Jeg var klar på at udskyde nogle frister for lån, men derudover var min tålmodighed opbrugt”, udtaler Enhedslistens byrådsmedlem Cecilie Roed Schultz.

Allerede få dage efter byrådets redningspakke var vedtaget, kom det frem, at teaterets økonomi var mere presset end først antaget, hvorfor man igangsatte endnu et forsøg på at hjælpe. Enhedslisten indgik først konstruktivt i forhandlinger, men efterhånden som underskuddets størrelse voksede, mindskedes Enhedslistens støtte til projektet.

”Teateret har haft stor succes på den kunstneriske bane, hvor man har leveret musicals i verdensklasse, men på den organisatoriske og økonomiske bane, kan man ikke kritisere det nok. Når vi erfarer så store budgetoverskridelser, som der har været tale om, må man sige stop. Det er under al kritik, og det er en hån imod den kommune og de indbyggere, som har været med til at betale for gildet”, siger Cecilie og fortsætter: ”Samtidig dur det simpelthen ikke, at de bestyrelsesmedlemmer byrådet har indsat ikke sørger for, at vi i byrådet får retvisende budgetter og regnskaber til godkendelse. Det er hele bestyrelsens ansvar. De har valgt den forkerte til at stå med ansvaret for økonomien og sendt os mildest talt misvisende regnskaber. Set i bakspejlet, skulle vi være begyndt at grave i det her langt tidligere. Særligt chokeret er jeg dog over de voldsomme overskridelser på markedsføring – udgifter og overskridelser bestyrelsen ikke har givet lov til at lave. Jeg har aldrig oplevet noget lignende”.

Fra Enhedslistens side skal der lyde en klar og tydelig fordømmelse af den måde, man har forvaltet økonomien på. Selvom man kan forklare noget af det med faldende tilskuertal i København og corona-virussets lukkede sale, skal det siges klart og tydeligt, at det først og fremmest skyldes en slendrian med de økonomiske midler over en længere periode, og det kommer Fredericias borgere og en del virksomheder desværre til at bøde for nu.