Enhedslisten bliver venstrefløjens stemme i byrådet

4 års hårdt arbejde med utallige aktiviteter, debatter og forslag – og ikke mindst 4 ugers valgkamp med over 20 paneldebatter, radio-indslag på P1, P3, P4 og Radio Mælkebøtten, tv-indslag på DR1 og TV Syd, læserbreve, interviews, pressemøder, artikler mm i de lokale aviser, annoncer og reklamer i biograf og lokale medier, gadeuddeling og husstandsomdeling af 8000 foldere og næsten 500 plakater hængt op i hele kommunen.

Tirsdag skulle Enhedslistens indsats vurderes. Først natten mellem tirsdag og onsdag blev det endelig klart, at Enhedslisten igen fik 1 mandat i byrådet i Fredericia.

Det var en sand valggyser og stemningen ved valgfesten bar mere præg af nervøsitet og spænding end fest og glæde.

Udfordringerne var følgende:

  • Hele fire partier (F, Æ, Ø og Å) har denne gang bejlet til den samme gruppe vælgere
  • Socialdemokratiet stod til at gå markant frem og ville nyde godt af borgmestereffekten
  • På landsplan var meningsmålinger langt fra så gode for Enhedslisten, som for fire år siden
  • A og F er ved at være frigjort af de store svigt som regeringspartier og går frem i meningsmålinger
  • Stemmeprocenten var markant lavere i år og vi ved af erfaring, at det ofte er mange af vores vælgere der så vælger at blive hjemme.

På landsplan gik Enhedslisten tilbage fra 6,9% til 6%, hvilket kostede en række af vores kammerater deres mandat – især her i Syddanmark.

Hverken F, Æ eller Å opnåede valg i Fredericia. Socialistisk Folkeparti mistede dermed deres mandat og vi mistede vores nærmeste samarbejdspartner i byrådet. Nu hvor alle stemmer er talt op og der er fintalt, er det dog blevet klart, at F var så langt fra at opnå valg, at selv hvis Æ og Å havde været med i valgforbundet, ville mandatet være tabt.

Borgerne i Fredericia har alligevel tydeligt vist, at de vil et rødere Fredericia. Sammenlignet med sidste valg, har både Konservative og Venstre mistet et mandat, som i stedet er gået til Socialdemokratiet. Den evige fremgang hos Dansk Folkeparti er også stoppet. Den røde blok fylder nu 2/3 af byrådet og Rådhuset kan snart omdøbes til Rødhuset.

Selv om vi fik 55 færre stemmer ved dette valg, end valget i 2013, kan vi være stolte!

Vi er slået igennem i Fredericia kommune. Vi bestod vores eksamen. Dommen for de første fire år nogen sinde for Enhedslisten i Fredericia byråd er klar: Bestået. Selv om det er på det yderste mandat og med ovennævnte udfordringer som ramme for valget, valgte 1114 personer at sætte deres kryds ved Enhedslisten og vores kandidater. Det er vi glade for!

Stemmerne fordelte sig således:

Liste-stemmer 353
Cecilie Roed Schultz 531
Kirsten Cordtz 102
Nangi Azizullah 38
Andreas Bjerring Tobiassen 61
Marie ”Rillo” Andreasen 16
Marc Hast Knudsen 13
I alt 1114

Det er et særligt flot valg til Cecilie Roed Schultz, som får 6. flest personlige stemmer af alle 87 kandidater i Fredericia Kommune. Hun er nu også byrådets yngste kandidat.

De sidste fire år har Enhedslisten Fredericia bevist sit værd. Hvis ikke vi havde stået sammen og knoklet for et bedre og mere lige og grønt Fredericia, hvis ikke vi havde ført en flot valgkamp sammen, hvis ikke så mange mennesker stillede op og tog en del af slæbet – ja så havde vi mistet vores mandat. Alt har haft en betydning. Hvert eneste like på facebook, hver eneste debat med en kollega, hver eneste plakat og hver eneste stemme. Tak til jer alle! Vi har bevist, at fællesskab fungerer. Vi vil derfor rose og takke hinanden – og alle de mennesker, som har vist os tillid ved at sætte deres kryds ved Ø.

Vi vil forsøge at være den venstrefløj, som Fredericia har brug for.