Læserbrev: Nu skal fritidspædagogikken prioriteres

Læserbrev af Andreas Tobiassen, bestyrelsesmedlem Enhedslisten Fredericia

Når den nye fritidschef bliver ansat til efteråret, venter der denne en kæmpe opgave. Efter flere år med mere eller mindre afvikling af fritidspædagogikken i Fredericia, er der endelig kommer politisk fokus på dette meget vigtige område. Det er noget, vi i Enhedslisten har kæmpet for i lang tid. Vi ønsker at Fredericia favner bredt, så alle kan se sig selv som ung i Fredericia uanset om man vil spille rollespil, dyrke idræt eller bare gerne vil mødes med sine venner. Der skal være plads til alle. Spørgsmålet er bare, hvordan vi kommer derhen?

I Fredericia har vi haft en lang tradition med stærke klubtilbud, men de senere år har det desværre været nedprioriteret. Det daværende blå flertal lukkede Købmagergades Skole og efterfølgende er Midtbyklubben lukket. Ungdommens Hus fik sin åbningstid reduceret og byggeren på Nymarksvej er også væk. Fritidsklubberne er administrativt kommet ind under skolerne, hvilket desværre har ført til at de er blevet ”glemt” i kampen om økonomiske midler. Samtidig ser vi, at langt flere pædagoger rykkes ind i skolen. Det er godt for både børn og unge, men det må ikke være på bekostning af eftermiddagstilbuddet, hvilket det har været nogle steder. Der skal være pædagoger klar, når skoledagen er slut, så man kan give børnene det bedste pædagogiske tilbud. På den måde sikrer vi, at børnene har et trygt sted, hvor de kan lære af hinanden og øve sig i det sociale spil. Der burde være nok pædagoger ansat, så de dygtige skolepædagoger kan gøre sig gældende her, samtidig med at de hamrende dygtige fritidspædagoger, står klar med fede aktiviteter så snart skolen er slut. Dermed sikrer vi, at vores børn og unge får en indgang til fællesskabet samtidig med at “fødekæden” til fremtidige aktive unge bliver sikret. Hvis man ikke “lærer” at være sammen med andre, risikerer man at det ubevidst fravælges,når man bliver ældre og problemerne bliver mere komplicerede.
Problemet for fritidspædagogikken er jo, at den ikke er målbar og bliver derfor nedprioriteret. Vi kan måle, hvorvidt et øget fokus på løft af elevernes kompetencer i udskolingen giver højere karakterer. Men vi kan ikke måle om de tre gange et udsat barn gik 42 km. med sine venner og en dygtig pædagog til Hår på Brystet-dysten rent faktisk gav selvtillid nok til at vælge en potentiel kriminel levevej fra. Eller mødet og samtalerne med en forstående pædagog på Ungdommens Hus har begrænset en ung kvindes selvskade. Der er mange potentielle solstrålehistorier, men de kommer altså kun, hvis rammerne indbyder til det.
Vi ønsker ikke at indskrænke paletten af tilbud til børn og unge. Som skrevet i indledningen, skal der være plads til alle. Også dem som gerne vil have et udtryk, som er for råt til Venstre og Dansk Folkeparti, som de gav udtryk for i en artikel om Ungdommens Hus for nylig. Heldigvis er området ikke mere råt, end at flere privatskoler i byen bruger området i deres frikvarter. Det er skønt at se!
I overført betydning, kan man sige, at hvis man gerne vil have mange til at spise med ved bordet, skal man ikke indskrænke menuen til kun at indeholde en ret. Der skal være noget for enhver smag.
Vi glæder os til at tage en politisk diskussion om fremtidens fritidstilbud og håber på en god og konstruktiv debat både i medierne, men også i byrådsalen.